Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Szabályváltozások a 2014-es idényben

Értékelés:
(0 szavazat)
Kategória:: A 2014/15-ös bajnokság információi

Szabályváltozások 2014

 

Az új idényben több ponton is változtak a szabályok.

Így változnak a szabályok a következők esetében:

  • belemenési félkör
  • időkérés
  • támadóidő
  • technikai hibák
  • videóbíró
  • csapatok helyezése
BELEMENÉSMENTES FÉLKÖR

Azért, hogy nagyobb védelmet biztosítsanak a levegőben lévő, kosárra dobó támadójátékosnak, a belemenés mentes félkört határoló vonalat a félkör által határolt terület részévé tették. Ez azt jelenti, hogy míg jelenleg a védő játékosnak mindkét lábával a területen belül kell lennie, hogy a félkör szabályt alkalmazni lehessen, mostantól a védő akkor is a területen belülinek tekintendő, ha egyik lábával kívülről érinti a félkör vonalát.

IDŐKÉRÉS A MÉRKŐZÉS UTOLSÓ 2 PERCÉBEN

A mérkőzés utolsó 2 percében egy csapat részére maximum 2 holtidő adható ki. Ha a csapat egy holtidőt sem kért a második félidőben, hiába van 3 holtideje, az utolsó 2 percben csak 2-t használhat.

TÁMADÓIDŐT MÉRŐ ÓRA

Hogy a mérkőzést még jobban felgyorsítsák, és hogy még több támadás legyen, változtattak a támadóidőn. Amikor az addig támadó csapat szerzi meg a lepattanó labdát, a támadóidő mérő órát csak 14 mp-re kell visszaugrasztani. Ha a védő csapat szerzi meg a lepattanót, 24 mp-re kell ugrasztani az órát, ahogy eddig is.

A csapatoknak fel kell készíteniük a támadóidőt mérő berendezést arra, hogy játék közben is lehessen 14 mp-re ugrasztani, ne csak álló óra esetében.

TECHNIKAI HIBÁK

A technikai hibáért járó büntetést túl szigorúnak találták az illetékesek, és a 2 büntetődobás + labdabirtoklást 1 büntetődobás + labdabirtoklásra mérsékelték. Azonban, hogy a sportszerűtlen cselekedetektől jobban visszatartsák a játékosokat, amennyiben a játékos a 2. technikai hibáját kapja, ki kell zárni a játékból.

VIDEÓBÍRÓ

Mostantól jelentősen növekedett azoknak az eseteknek a száma, amelyeket a játékvezetők visszanézhetnek, amennyiben a videóbíró a mérkőzésen rendelkezésre áll.

CSAPATOK HELYEZÉSE

A csapatok helyezésének számítását egyszerűsítették. Kosárarány helyett kosárkülönbséget alkalmaznak.

Ha még nem minden csapat játszotta le az összes mérkőzését, és 2 vagy több csapatnak azonos a nyert és veszített mérkőzéseinek száma, akkor az addig lejátszott meccsek alapján számított nagyobb kosárkülönbség alapján kell dönteni az aktuális tabella elkészítésekor.

Összeállította: Hartyáni Zsolt

Forrás: http://www.jatekvezeto.hu/hun_site/index.php/hu/kezdolap/14-cimlap-osszes-top5/72-szabalyvaltozasok-2014

Megjelent: 2221 alkalommal
Utoljára frissítve: hétfő, 01 szeptember 2014 14:15
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Támogatóink

Köszönet az 1%-ért

  • Ezúton szeretnénk köszönetet mondani minden kedves támogatónknak, akik a Tüskevári Egyesületnek az előző években felajánlották adójuk 1%-át!